Eerste hulp bij presentatieangst: 7 tips

Zie je ertegen op om voor een grote groep te presenteren? Of moet je je CEO coachen voor een presentatie? Met deze 7 tips van onze partner Xiwa kom je een heel eind.

Terug naar overzicht

Tip 1: Voorbereiding is key

Alles begint met een goede voorbereiding. Voorzie een duidelijke structuur met een begin, midden en slot, verdiep je helemaal in het onderwerp en bovenal, begin op tijd. Zo vermijd je extra stress. 

 

Tip 2: Begin met een leuke opener

Energie geven is energie terugkrijgen! Met een leuke opener, zoals een weetje, een vraag, een video of een leuke quote, heb je het publiek direct mee. Zo zijn je kijkers zelf ook al op hun gemak. 

 

Tip 3: Ondersteun je verhaal met een presentatieplatform

Er zijn tal van opties, aan jou om het platform te kiezen dat je het meeste ligt. PowerPoint wordt het vaakst gebruikt en vrijwel elke organisatie werkt met Office 365. Bovendien heeft het ook een ‘presenter view’ heeft? Daarmee zie je extra tekst, de timing én de volgende slide al verschijnen op je kleine scherm. De presentatie zelf wordt geprojecteerd. 

 

Tip 4: Gebruik steekkaartjes

Steekkaartjes bieden een houvast – letterlijk én figuurlijk! Letterlijk, want je hebt iets in je handen en kan dus niet nerveus prutsen aan je haar of kleren. Figuurlijk, want je kan je presentatie ophangen aan enkele kernwoorden en zo het risico op een black-out vermijden. Let op: presenteren is niet hetzelfde als voorlezen. Schrijf dus enkel woorden op en geen volzinnen. 

 

Tip 5: Oefen voor een vertrouwd publiek

Oefen je presentatie al enkele keren vooraf – eerst alleen, daarna voor een vertrouwd publiek. Misschien merken zij nog enkele foutjes of verbeterpunten op die jij zelf nog niet had opgemerkt. 

 

Tip 6: Probeer rustig te spreken

Als je rustig spreekt, word je zelf ook rustiger en maak je een professionelere indruk. Je kan ook langer nadenken over je volgende zin. En als je rustig vertelt, is het voor je publiek een stuk makkelijker om alles te verwerken. Enkel voordelen dus! 

 

 Tip 7: Jij bent de expert

Vergeet niet dat jij de spreker bent. Mensen komen naar jou luisteren om bij te leren. Twijfel dus niet aan jezelf en ga ervoor! 

 

(bron: xiwa.be)